Ientulehduksesta ja sen hoidosta (Hilkka Kalsi)

Ientulehdus on ylivoimaisesti yleisin suusairautemme. Tutkimusten mukaan sitä sairastaa yli 90% suomalaisista. Tauti on varsinkin alku- ja keskivaiheessa vähäoireinen ja kivuton ja siten itse hankalasti todettavissa.

Tyypillinen ientulehduksen oire on verenvuoto tai lievä aristus harjatessa tai kosketeltaessa hammasväliä hammastikulla tai hammasväliharjalla. Hoitamattomana tulehdus aiheuttaa palautumatonta kudostuhoa (hammasta ympäröivät kiinnityskudokset ja leukaluu) ja ajan myötä se johtaa hampaan heilumiseen ja jopa irtoamiseen.

Kysymyksessä on siis esimerkiksi reikiintymiseen verrattuna huomattavasti laaja-alaisempi ja vakavampi sairaus. Ientulehdus on parantumaton sairaus, eli alttius sairastua uudelleen säilyy ja tulehdus uusii hyvin helposti, jos kotihoitoon tulee katkoksia.
1. Terve tilanne. Luu ulottuu lähelle hampaan kaulaa, ien istuu napakasti hampaan kaulalla. Kosketeltaessa ientä hammasväliharjalla tai tikulla, ien ei vuoda verta.

2. Lievä ientulehdus. Hampaan ympärillä oleva ien on tulehtunut bakteeriärsytyksestä, ien on turvonnut, punoittava ja vuotaa kosketettaessa verta, joskus hyvinkin ärhäkästi. Luuta ei ole vielä tuhoutunut. Kun tulehdus parannetaan oikealla kotihoidolla, ien palautuu lähes kuvan 1 tasolle.

3. Hammaskiveä ja verestävää tulehduskudosta on kertynyt hampaan kaulaosaan juuren pinnalle. Luu on paennut tulehdusta alaspäin, ien on turvonnut ylöspäin ja kätkee taitavasti hammaskiven ja luukadon. Ientasku on syventynyt jo yli 5 mm:n syvyyteen. Ien vuotaa herkästi kosketeltaessa. Hammaskiven ja tulehduskudoksen poiston jälkeen ien paranee pysyvästi aikaisempaa alemmalle tasolle, menetetty luu ei kasva takaisin ja hammasväli suurenee. Tuuhea hammasväliharja mahtuu nyt hyvin hammasvälistä läpi.

4. Hammaskivi on hivuttautunut syvälle hampaan juuren pinnalla ja luuta on tuhoutunut reilusti tulehduksen edeltä. Ien on turvonnut ja punoittaa voimakkaasti ja vuotaa runsaasti kosketeltaessa. Ientasku on syventynyt helposti 8-10 mm:iin ja paineltaessa ientaskusta voi tulla märkää. Hampaassa tuntuu jo selvästi lisääntynyttä liikkuvuutta. Hoidon jälkeen hammasväli jää huomattavan suureksi, koska menetetty luu ei kasva takaisin, ja hampaat näyttävät pidentyneiltä.

Diagnoosi

Diagnoosi tulee aina olla hammaslääkärin tekemä. Hammaslääkärin perustutkimuksen tulee aina sisältää ientaskujen huolellisen mittauksen jokaisen hampaan ympäriltä. Lisäksi hammaslääkärin tulisi kartoittaa röntgenkuvista hampaita kiinnittävän leukaluun tila ja tehdä näiden perusteella arvio potilaan sen hetkisestä tilanteesta. Poiketen muusta hammas- ja suusairauksien hoidosta ientulehduksen varsinainen hoito tapahtuu kotona. Hammaslääkäri tukee omilla toimenpiteillään, hyvällä kotihoitoon perehdyttämisellä, hammaskiven poistolla ja vanhojen paikkojen reunojen kiillotuksella potilaan kotihoitoa.

Tehokkaita kotihoitovälineitä tarvitaan vain kahta laatua:
- Kunnollinen ladattava sähköharja (40 000 liikettä minuutissa)
- Oikean kokoinen, hammasväliin napakasti istuva hammasväliharja

Sähköharja ei vastoin yleistä luuloa aiheuta ienvetäymää. Päinvastoin, se on tutkimuksissa todettu käsiharjaa hellävaraisemmaksi ja turvallisemmaksi – sekä yksinkertaisesti huomattavasti tehokkaammaksi plakin, eli bakteeripeitteen mekaaniseksi poistajaksi: jotta pääset samaan tulokseen harjattuasi 2 minuuttia sähköharjalla, olisi sinun harjattava 6 minuuttia käsiharjalla (yhteensä 12 minuuttia vuorokaudessa!).

Tulehdusta aiheuttavat bakteerit ovat vähähappisen tilan asukkeja. Sen takia ne viihtyvät taskuissa ikenen alla, ienrajoissa ja erityisesti hammasväleissä, joissa on otolliset vähähappiset olosuhteet. Näissä tiloissa bakteerit ovat myös parhaiten suojassa harjaukselta ja puhdistukselta. Napakka, oikean kokoinen hammasväliharja hieroo mekaanisesti ientä ja puskee hammasväleihin happea, muuttaen näin bakteerien elinympäristöä hapelliseksi, bakteereille epäedulliseksi elinympäristöksi – biologinen sota bakteereita vastaan käynnistyy.

Kysymys on hammasvälien herruudesta: onko siellä bakteerien aiheuttama ientulehdus vai hammasväliharjojen tuoma happi. Hyvin yleisesti suositeltu hammaslanka on huono hapenkuljettaja ja tehoton ientulehduksen hoitoväline. Aggressiivisesta mainonnasta huolimatta mikään markkinoilla oleva suuvesi ei ole yksin ratkaisu ientulehduksen hoitoon. Bakteerit ovat tiukkana kelmuna (biofi lmi) hampaiden pinnalla ja tämän kelmun rikkominen ja poistaminen vaatii ehdottomasti mekaanisen harjauksen.

Vaarat yleisterveydelle

Tulehtuneista ikenistä verenkiertoon leviävät bakteerit altistavat sydän- ja aivoinfarktille. Bakteerit kerääntyvät verisuonten sisäpinnoille tukoksiksi, riski voi olla jopa nelinkertainen terveeseen verrattuna. Ientulehdus pahentaa diabetesta; hyvän sokeritasapainon ylläpitäminen vaikeutuu, vastaavasti huono sokeritasapaino lisää tulehdusalttiutta. Ientulehduksen on todettu altistavan ennenaikaisille synnytyksille. Vaikea ientulehdus vaarantaa tiettyjen leikkausten lopputulosta. Varsinkin tekonivelleikkauspotilaan sekä sydänleikkaustoimenpiteisiin (läppä-, tahdistin- ja ohitusleikkaukset) menevän potilaan ientulehdus tulisi olla hyvin hoidettu ennen leikkausta. Nykyisin leikkaavat lääkärit jo vaativat usein potilaalta hammaslääkärin kirjallisen todistuksen suun terveydentilasta.

Faktat:
- Käy säännöllisesti tarkastuttamassa ikenesi, vaikka sinulla ei olisikaan reikiintymistaipumusta.
- Hanki nykyaikainen tehokas, ladattava sähköhammasharja.
- Vaadi hammaslääkäriltäsi ”kädestä pitäen –opastus hammasväliharjan käytöstä ja röntgenkuva-arvio omasta tilanteestasi. Hammaslääkäreillä on myös esitteitä ja opastustauluja, joissa olevien kuvien avulla voidaan selittää taudin kulkua – kysy myös näitä hammaslääkäriltäsi.
- Hyvin usein potilaiden käyttämät hammasväliharjat ovat liian pieniä ”pyörivät tyhjää” väljissä hammasväleissä. Vain napakka hammasväliharja tekee halutunlaisen lopputuloksen.
- Pyri omassa kotihoidossasi säännöllisyyteen ja tarkkuuteen; bakteereja muodostuu hampaiden pinnalle koko ajan ja päivittäinen ”tilanteen nollaus” on ensiarvoisen tärkeää.
- Pelkkä sähköharjalla harjaaminen ei riitä, sillä vain hammasväliharjalla saat hammasvälisi kokonaan puhdistetuksi. Tämän voit todeta käyttämällä hammasväliharjaa sähköharjauksen jälkeen ja huomaamalla, että harjaksiin tarttuu vielä plakkia hammasväleistä ja hammasväliharja haiskahtaa tunkkaiselta.
- Jos ikenesi vuotavat joistain kohdista, näitä kohtia tulisi harjata erityisen huolellisesti lisää. Pyydä hammaslääkäriltäsi plakkia värjääviä tabletteja kotihoidon oikean kohdistamisen avuksi.
- Suussa ei voi jäädä odottelemaan tilanteen paranemista, vaikka helposti ajatellaan, että tilanteen kannattaa antaa rauhoittua ennen harjaamista.
- Kotihoito on kaiken perusta; pari kolmekin puhdistuskertaa vuodessa hammaslääkärin tai suuhygienistin käsissä ei missään nimessä riitä taudin hallitsemiseksi, jos kotihoidossa on puutteita.
- Ennen paikkaustoimenpiteitä, proteettista hoitoa ja erityisesti ennen keinojuurien asettamista ikenien tulisi olla terveet laadukkaan hoidon mahdollistamiseksi.
- Hyvä puhdistus tuo muassaan myös karieksen vähenemisen.
- Jos poltat, lopeta tupakointi.

Tupakointi

Tupakointi vähentää verenkiertoa ikenissä, jolloin elimistön oman puolustusmekanismin pääsy tulehduspaikalle estyy. Verenkierron heikkeneminen myös hämää sekä hammaslääkäriä että potilasta, ja ikenissä riehuvaa tautia ei havaita tavalliseen tapaan. Tupakoijan riski ientulehdukseen on 4 kertainen. Tupakointi huonontaa haavan paranemista suussa, jolloin esimerkiksi keinojuurileikkausten (implantit) ja viisaudenhampaanpoistoleikkauksen poistohaavan paraneminen häiriintyy. Tupakka sisältää runsaasti karsinogeeneja, eli syöpää aiheuttavia ainesosia, ja tupakointi onkin alkoholin ohella ylivoimaisesti suurin syy suusyövän esiintymiseen. Tupakointi syvävärjää hampaat kellanruskeiksi.

Vieroitus

Tutkimusten mukaan tehokkaimmaksi tupakoinnin lopettamisvälineeksi on todettu suun kautta otettavat nikotiinivapaat lääkkeet (Zyban®, Champix®). Lääkkeiden vaikutus perustuu siihen, että ne varaavat aivojen nikotiinireseptorit, jolloin nikotiinintarvetta ei enää tunnu. Nämä suun kautta otettavat lääkkeet ovat erittäin tehokkaita ja hoitokuuri kestää noin 6-12 viikkoa.

Kuinka voit todeta kotona, onko sinulla ientulehdus?

Ota tukeva, puinen kolmiomallinen hammastikku ja työnnä se vaakatasossa hammasväleihin, mielellään niin, että kärki ulottuu sisäpuolelle. Verta vuotavat hammasvälisi ovat tulehtuneita, vuotamattomat ovat terveitä. Mitä äkäisempi ja voimakkaampi vuoto hammasväleistä purkautuu, sen ärhäkämpi on ientulehduksesi. Jos hampaasi vuotavat jo pelkän sähköharjauksen jäljeltä, ja olet muuten terve, sinulla on varmasti ientulehdus.

Lyhyesti keraamisista täytteistä (Tapio Jaakkonen)

Keraaminen täyte on posliininen, joko hammaslaboratoriossa tehty tai tietokoneohjatulla jyrsimellä, Cerec laitteella, valmistettu. Materiaalina se on kudosystävällinen, värjäytymätön ja sileänä helppo pitää puhtaana. Posliini on paikkamateriaalina valontaittokyvyltään kaikkein lähimpänä omaa hammasta, joten siitä valmistettu täyte on luonnollisen näköinen.

Keraaminen täyte kiinnitetään paikalleen muovipohjaisella sementillä, joka liimaa rakenteen yhdeksi kokonaisuudeksi. Tällä tavalla täyte tukee jäljellä olevaa hammasta. Liukenemattomana, esteettisenä ja kulutusta kestävänä materiaalina keraaminen täyte on erittäin suositeltava vaihtoehto varsinkin laajoihin taka-alueiden täytteisiin.

Lyhyesti laminaateista

Hammaslaminaatti on hampaan kärkeen ja etupinnalle kiinnitettävä posliininen kuori. Lähes kaikissa tapauksissa hampaan pinnasta ja kärjestä hiotaan kerros pois, jolloin toimenpide on peruuttamaton. Hammaslaminaateilla voidaan korjata pieniä asentovirheitä, hampaan kärjen lohkeamia, värjäytymiä ja pinnaltaan kuluneita tai syöpyneitä hampaita.

Aina ennen hoitotoimenpiteisiin ryhtymistä on hyvä selvittää, päästäänkö samaan lopputulokseen esim. hampaiden valkaisulla tai oikomishoidolla.
Apollonian Hammaslääkärit
Fredrikinkatu 77 A 1
00100 Helsinki
Puh. 09-586 8150

Kampin hammaslääkärikeskus
Fredrikinkatu 77 A 1
00100 Helsinki
Puh. 09-694 7677
Aukioloajat:
Maanantai - Torstai (7:30) 8:00 - 19:00
Perjantai 8:00 - 15:00

Iltavastaanotot vaihtelevat hammaslääkärikohtaisesti,
soita ja kysy.

Kiiretapaukset pyrimme hoitamaan mahdollisimman pian.
Tämä verkkosivu voi käyttää evästeitä
Tämä verkkosivu voi käyttää evästeitä verkkosivujen toiminnan parantamiseksi. Voit estää evästeiden käytön oman selaimesi asetuksissa. Käyttäessäsi verkkosivujamme hyväksyt myös evästeiden käytön.
Evästeiden tiedot
Tämä verkkosivu voi käyttää evästeitä verkkosivujen toiminnan parantamiseksi. Voit estää evästeiden käytön oman selaimesi asetuksissa. Käyttäessäsi verkkosivujamme hyväksyt myös evästeiden käytön.
OK, ymmärrän